Onderwijs is zó belangrijk!

Onderwijs is zo veel meer dan alleen leren rekenen of schrijven. In Gambia betekent onderwijs ook dat je het belang leert van goede hygiëne of een veilige omgeving. Het kan de vicieuze cirkel van armoede, ongelijkheid en zelfs onderdrukking onderbreken. Voor meisjes is dit een kans om uit de schaduw van hun broertjes te stappen en zelf hun vleugels uit te slaan. Na het basisonderwijs leren zij een vak waarmee ze een eigen inkomen verdienen. Dit maakt hen onafhankelijk en geeft hen de vrijheid om zelfstandig belangrijke keuzes te maken.

Ook geeft onderwijs meisjes een stem en zelfvertrouwen. Dit maakt hen minder kwetsbaar en vatbaar voor uitbuiting en mishandeling. Met een jaar extra onderwijs verdienen meisjes later 10 tot 20 procent meer. Van hun inkomen wordt 90% besteed aan het gezin. 

Moeders die onderwijs genoten hebben kunnen betere zorg bieden aan hun nageslacht. Zo laten zij vaker hun kinderen vaccineren en leren zij hoe ze hun kinderen moeten beschermen tegen veelvoorkomende ziektes zoals diarree en longontsteking. Daarnaast is er minder sprake van ondervoeding.

Meisjes die naar school gaan worden later sterkere vrouwen en sterke vrouwen zorgen voor een maatschappij die zich positief blijft ontwikkelen. Uiteindelijk kunnen zo hele generaties ontsnappen aan ziekte, armoede en geweld.

Regelmatig reizen we naar Gambia en gaan we kijken hoe het gaat op school met Kaddy; of haar rekenen weer wat vooruit is gegaan en of ze al Engels aan het leren is. We gaan kijken of Isatou en Aminata goed gestart zijn en maken kennis met hun leraren of leraressen. En zo zien we ter plekke hoe goed het geld besteed wordt!